Geschreven 29 juli 2009
Bijgewerkt 20 februari 2010

Service van de cattery

Inhoud:
1: Waar hoort een cattery aan te voldoen en wat is wenselijk
2: Hoe proberen wij ons te onderscheiden van andere cattery's
 

1: Waar hoort een cattery aan te voldoen en wat is wenselijk
a. Stamboom
b. research naar de stamboomlijnen
c. Socialisatie
d. Gezondheids testen
 e. Inenten/chippen
f. Ontwormen/ontvlooien
g.Voeding
h. Inlichtingen geven aan de kittenkoper
i. Hoe vaak mag een poes kittens krijgen
 

2: Hoe proberen wij ons te onderscheiden van andere cattery's
Over ons:
a: Stamboom en stamboomlijnen
b. Socialisatie
c. Woonruimte van onze katten
d. Foto's en cd rom
e. Website
en foto's
f. Thuis bezorgen van het kitten
g. Kittenpakketje
h. Contact onderhouden
i. Garantie en gratis dierenverzekering
j. Wie zijn onze nieuwe kitteneigenaren
k. Nog eens aanwippen

Inlichten van de potentiële kittenkoper:
a. Kater of een poes
b. Past het kitten qua karakter bij jou en je thuissituatie
c. Voorzieningen tegen ontsnappen
d. Mocht het kitten niet aarden in de nieuwe woonsituatie
e. Mag je met je kitten fokken of niet
f. Contract
Inlichtingen voor de nieuwe kitteneigenaar bij overdracht
a. Wat moet je in huis halen voordat het kitten komt
b. Voeding na overdracht
c. Huisvesting van het kitten
d. Ontwormingsschema
e. Paardenmelk

1: Wat hoort een goede cattery te bieden

a. Stamboom
 De fokker hoort de stamboom van het kitten mee te geven aan de kitteneigenaar of z.s.m. na te sturen als je betaald hebt voor een kitten met stamboom. Sommige cattery's sturen de stamboom pas op na castratie/sterilisatie om te voorkomen dat je er mee gaat fokken, dit wordt echter niet getolereerd door het stamboek. Realiseer je ook dat de fokker tussen de regels door zegt dat hij/zij je eigenlijk niet vertrouwt als je zegt er niet mee te zullen fokken.

b. Research naar de stamboomlijnen
Als je een kitten koopt, geeft het je een goed gevoel als de fokker je kan vertellen hoe het de katten in de stamboom van je kitten vergaat. Het is niet verplicht dat een cattery deze research doet, maar wel wenselijk. Vaak kan een cattery ook testuitslagen van ouders en familieleden laten zien of lopen er nog familileden in de cattery rond of kan de cattery links geven van mensen met katten uit de stamboom.

Ook kun je zelf research doen naar de stamboom van je kitten, Google de naam van een familielid en vaak vind je dan antwoorden of handvaten om bijv. iemand te mailen.

Ook kan de cattery via een speciale database (Pawpeds) berekenen hoe hoog de inteeltfactor van een kat/kitten is. De stamboomlijnen moeten dan wel bekend zijn in Pawpeds, maw de eigenaren moeten een kopie van de stamboom ingestuurd hebben naar pawpeds. Een gemiddelde inbreedingfactor voor een Maine Coon zit tussen de 11 en 13%. Het is raadzaam om de cattery hier naar te vragen, vaak staat het wel op de site vermeld. Echter Pawpeds is niet helemaal feilloos, kijk toch voor de zekerheid de stamboom na op dubbel genoemde namen.

Er zijn cattery's die fokken met katten met een inbreeding van 20% of meer. Deze fokkers zijn puur uit op showqualiteit fokken en automatisch staat gezondheid dan op plaats twee.

c. Socialisatie
Mocht je in een cattery komen waar geen kitten te bekennen is omdat ze allemaal onder de bank of de kast zitten, dan is het duidelijk dat deze cattery te weinig/niets doet aan het socialiseren van kittens. Vaak houden cattery's de kittens te lang opgesloten omdat ze bang zijn dat ze ziektes oplopen. Het karakter van een Maine Coon is 'kat uit de boom' kijkerig, dus als het even duurt voordat een kitten bij je komt, hoeft dit niet meteen een slechte socialisatie te betekenen.

d. Gezondheids testen
De verplichte testen die de cattery op de ouderkatten hoort uit te voeren zijn:
1: Patella Luxatie (erfelijke afwijking aan de knieën), het is echter geen garantie dat het kitten geen Patella Luxatie zal hebben. De test hoeft slecht één maal uitgevoerd te worden.
2: AIDS en Leukemie is verplicht. Mocht de vader van de kittens ook in de cattery wonen, dan is het testen op Leukemie en AIDS niet ieder jaar verplicht. Mocht de cattery een uitdekking hebben gehaald, dan mogen de AIDS en Leukemie testen van de ouders niet ouder zijn dan een jaar.

De bekendste wenselijke testen zijn:
1: Hartscan HCM (hartafwijking, meestal erfelijk). Helaas geeft deze test geen garanties dat de kat geen HCM zal ontwikkelen.
Door de volgende stappen kan je fokker meer doen om de kans op HCM te minimaliseren:
* Research naar de stamboomlijnen van het kitten is een hele veilige methode (vrij betrouwbaar)
* Naast research naar de stamboomlijnen voor de zekerheid ook HCM testen laten uitvoeren op de ouderdieren (samen erg betrouwbaar)

2: Gen test HCM mutatie type 1 via DNA (hoeft eenmalig uitgevoerd te worden). Zijn beide ouders N/N,  dan betekent dit dat het kitten ook N/N is (dus vrij van HCM mutatie 1). Als slechts één van de ouders N/N is en de ander N/n of n/n, dan zal er geen kitten overlijden aan deze vorm van HCM. Wel kan het kitten het mogelijk doorerven aan nageslacht.
*NB mutatie 1 is maar één van de genen die HCM kan veroorzaken, er is nog niet bekend hoeveel genen er zijn die HCM kunnen veroorzaken. Duidelijk is wel dat er meer zijn dan alleen het mutatie 1 gen.
3: PKD scan of gentest (erfelijke ziekte aan de nieren, komt nog slechts zelden voor bij de Maine Coon doordat er veel getest is).
4: HD (heup), katten die Patella Luxatie hebben, hebben een sterk verhoogde kans ook HD te hebben.
5: SMA (erfelijke spierziekte), is vrij recent bekend bij de Maine Coon. Deze ziekte kan via DNA worden vastgesteld. SMA wordt veroorzaakt door een recessief gen. Met andere woorden een kitten die N/n is, zal niet ziek worden van SMA.

e. Inenten/chippen
Het is verplicht dat de cattery het kitten afgeeft na de 2e inenting. Er moet minimaal een week zitten tussen de laatste inenting en de verhuizing vanwege eventuele entreacties wat het kitten kan krijgen. Chippen van het kitten is wenselijk maar niet verplicht. Bij bepaalde rasverenigingen is het verplicht dat de ouderdiere wel gechipt zijn. Een cattery mag het kitten niet afgeven jonger dan 13 weken en lichter dan 1000 gram.

f. Ontwormen/ontvlooien
Een cattery hoort de kittens regelmatig te ontwormen/ontvlooien en vooral een kitten parasietenvrij af te geven. Dus zonder wormen en vlooien. Mocht dit niet het geval zijn, dan hoort de fokker de kosten hiervan aan je te vergoeden. Mocht de fokker dit weigeren, licht dan de rasvereniging in welke vermeld staat op de stamboom.

g. Voeding
Een fokker dient natuurlijk de kittens van goede voeding te voorzien. Vaste verplichte standaarden bestaan hier niet voor. Iedere cattery heeft haar eigen beleid, en niets is een foute strategie als de kittens maar gezond zijn. Let op de gezondheid van de kittens (schone achterkant, niet snotteren en niezen) en vraag naar het gewicht. Een Maine Coonkitten van 10 weken, hoort ongeveer tussen de 1000 en 1500 gram te wegen.

h. Inlichtingen geven aan de kittenkoper
Het is zeer wenselijk dat de fokker de kittenkoper goed inlicht over de voeding, jaarlijkse inentingen, ontwormen en ontvlooien. Het is prettig als de fokker dergelijke dingen op papier heeft gezet, geen mens kan alle informatie in één keer onthouden. Vraag ook of je op de fokker terug mag vallen als er nog meer vragen zijn, mocht je dit op prijs stellen.

i. Hoe vaak mag een poes kittens krijgen
In het stamboekreglement staat dat de fokker voor één poes niet vaker dan 3 maal binnen 2 jaar stambomen mag aanvragen. Dit is zo geregeld om overfokken tegen te gaan. Maar een fokker die om de gezondheid van de poezen denkt, laat de poes niet vaker dan 1 maal per jaar een nestje krijgen. Een poes kan in principe tot de leeftijd van 9 of 10 jaar ingezet worden voor de fok. Het is echter aan de fokker te bepalen wat hij/zij de leeftijdsgrens vindt. Het hangt er bijvoorbeeld van af hoeveel nestjes zij in haar leven verzorgd heeft en hoe groot de nestjes waren. Katers kunnen zelfs tot het einde van hun leven dekken. Verplichte standaarden voor maximale leeftijden voor fokken zijn er niet. Let wel: Als je een kitten koopt uit oudere dieren, dan heb je meer kans een kitten zonder erfelijke afwijkingen gekocht te hebben.

2: Hoe proberen wij ons te onderscheiden van andere cattery's

a: Stamboom en stamboomlijnen
 Het bijzondere aan onze stamboomlijnen is dat alle Phantom poezen voortkomen uit één aangekochte poes (kinderen, kleinkinderen, klein kleinkinderen, enz). Namelijk Veijey van Basa Hion, onze oerpoes, te bewonderen op op deze pagina. Tot voorkort hadden wij alleen poezen (vrouwtjes) lopen die wij uitsluitend zelf gefokt hebben. Daardoor weten wij heel veel over de stamboomlijnen. Het betekent dat al onze zelf gefokte vrouwtjes familie van elkaar zijn. Sinds we BigSinclairs Spinell er bij hebben is deze utopie verbroken. Zij heeft onverwante lijnen. Het voordeel van fokken zonder geregeld aankopen van buitenaf te doen, is dat de cattery haar eigen bacteriën balans heeft opgebouwd waardoor er naar ons idee meer 'goede' nestjes te wereld komen (geen baarmoederontstekingen, vroeggeboortes, weinig kittensterfte of doodgeboren kittens). Natuurlijk kunnen het ook toevallig vruchtbare stamboomlijnen zijn of een combinatie van die twee.
Aanvulling: De eerste 10 jaar hebben wij ook regelmatig een aankoop moeten doen vanuit een andere cattery. Op 1 na hadden alle poezen problemen met baarmoederontsteking of niet zwanger kunnen worden, keizersneden met als resultaat dode kittens, enz. Ditzelfde zie ik ook heel vaak in beginnend cattery's die een aantal aankopen hebben gedaan binnen afzienbare tijd. Daarom denk ik ook dat de Maine Coon cattery's als paddestoelen de grond uit schieten en vervolgens weer net zo hard verdwijnen. Te veel pech en ellende.
Onze kater Rover, die wij in 2007 aangekocht hebben, heeft voor ons onbekende stamboomlijnen, vandaar dat hij voor de zekerheid op HCM getest is. Vele katten uit de stamboom van Rover zijn ook getest, wij hebben er vertrouwen in dat de stamboomlijnen van Rover gezond zijn, temeer omdat de fokster van Rover nog diverse katten uit de stamboom thuis heeft lopen.

b. Socialisatie
Wij stellen een hoge prioriteit aan de socialisatie van onze kittens. Wij leven het grootste deel van de dag bij de katten en de kittens. Ons werkbureau staat gewoon in het leefgedeelte van de katten en de kittens zodat ze bijna altijd toegang tot ons hebben.
De bevallingen vinden altijd plaats in de woonkamer, waar ik dan ook slaap om de bevalling mee te maken. We hebben wel een luxe kittenkooi, maar we gebruiken hem zelden. Alleen als de poes zelf bepaald heeft daar in te willen liggen met haar kroost. De poes mag bij ons bepalen waar zij wil bevallen. Daarmee zijn wij totaal anders dan andere cattery's. Natuurlijk zorgen wij er wel voor dat gevaarlijke plekjes oninteressant gemaakt worden en zet ik een pluchen theemuts naast mijn hoofdkussen met een onderlegger er in. 9 van de 10 keer bevallen ze daar dan in. Ook liggen op acceptabele en naar ons idee interessante plekken dan ook onderleggers.
De eerste 4 a 5 weken verblijven de moeders en de kittens in de woonkamer, dus niet in een apart slaapkamertje. Dus  visite kan gewoon bij mama en kindertjes kijken. Na ongeveer 4 1/2 week komen ze in de groep/het gedruis.
 

c. Woonruimte van onze katten
Bij ons lopen alle katten en kittens zo veel mogelijk bij elkaar. Dit houdt in 2 ruime vertrekken die meestal open staan, een ren en als we thuis zijn mogen ze ook in de tuin (iets meer dan 100 vierkante meter).

De katers zijn altijd voorzien van een partner (een andere kater, kittens, zwangere poezen of poezen die ze mogen dekken). De katers rouleren door het huis en de rennen, maar leven als er geen toezicht is gescheiden van de poezen. Zij wonen dus niet continu in één en hetzelfde hok.
Alle ruimtes/ren zijn voorzien van veel klimmogelijkheden. De meeste klimmeubelen die wij hebben (ook buiten) zijn van www.catpalace.nl Deze zijn degelijk, mooi om te zien en de katten zijn er dol op.

d. Foto's en cd-rom
Iedere kitteneigenaar krijgt van ons een stapeltje foto's van het kitten op diverse leeftijden. Daarnaast een foto van papa, mama en mama met het hele nestje. Ook verzorgen we een filmpje van het hele nest. Hiervan krijgen de nieuwe kitteneigenaren een cd-rom mee.

e. Website en foto's
De website is onze blikvanger die het liefst meerdere malen per week geüpdate wordt. Aan de foto's stel ik hoge eisen en ik maak ze zelf. Zo kunnen de aanstaande baasjes altijd recente foto's bewonderen van hun kitten en kunnen ze na de overdracht altijd bijhouden hoe het de broertjes, zusjes en andere familieleden blijft vergaan. Ook proberen wij helder te zijn over wie wij zijn en wat wij belangrijk vinden. Wij vermelden niet alleen de positieve dingen op onze website, maar ook de minder leuke dingen, ondanks dat wij van alle kanten gewaarschuwd worden voor praatjes. Ook staan bij ons alle katten die wij hebben op de website, what you see is what you get.
Verder zijn er altijd wel wetenswaardigheden op de site te vinden.

f. Thuisbezorgen van uw kitten
Wij komen het kitten bij je thuis bezorgen mits het niet langer rijden is dan twee uren (langer kan ik niet autorijden i.v.m. concentratie). Wij vinden het leuk te zien hoe het kitten gaat wonen en hoe het zich het eerste uur gedraagt. Mocht het ons niet lukken het kitten te komen brengen, dan komen wij zodra wij in de buurt zijn op afspraak langs.

g. Kittenpakketje
Al onze kittenkopers krijgen een kittenpakketje mee met promotiemateriaal van verschillende goede diervoeders met kortingsbonnen en nuttige informatie (zoals ontwormingsschema, manier van ontvlooien, enz.). Verder voegen wij altijd wel wat leuke cadeautjes bij het pakketje en natuurlijk het de foto's en de cd-rom. Ook zit er een strip Hyndolac bij (gevriesdroogde paardenmelk), welke de eerste 10 dagen zal zorgen voor een goede weerstand van het kitten.

h. Contact onderhouden
Wij houden bij hoe het de door ons gefokte kittens vergaat door zo nu en dan (bijv. 1 maal per jaar) contact te hebben met al onze kittenkopers en als we in de buurt zijn even aan te wippen. Ook vragen wij al onze kittenkopers ons direct in te lichten als er wat met hun kat is. Dan kunnen we misschien een goed advies geven. En zo weten wij of wij al dan niet goed bezig zijn met onze foklijnen. Als de baasjes foto's sturen, dan zetten we de leukste foto's op de site.

i. Garantie en gratis dierenverzekering
Gezamenlijk met dierenverzekering Petplan (wordt gerund door dierenartsen) en onze eigen dierenarts hebben wij een catteryregeling voor onze kittens. Kittens die verhuizen zijn automatisch de eerste maand na overdracht tot € 5000 verzekerd. Hiervoor hebben wij en onze dierenarts de gezondheidsverklaring al geregeld en ligt deze al bij Petplan. Je hoeft dus niet perse na overdracht naar je eigen dierenarts voor een check, wat normaliter wel moet om te laten controleren of de fokker een gezond kitten heeft afgeleverd of niet. Met de catteryregeling staat Petplan garant voor de gezondheid van het door ons gefokte kitten.
Na de maand verzekering ben je vrij te kiezen of je door wilt gaan met de verzekering of niet. Het verloopt automatisch zonder dat je het op hoeft te zeggen.
Zou je je kitten willen verzekeren bij een andere dierenverzekering, dan is de gezondheidsverklaring van Petplan niet meer geldig.
De eerste maand na verhuizen is het kitten extra kwetsbaar, dat geldt niet alleen voor onze kittens, maar voor alle kittens. Kittens en volwassen katten zijn stressgevoelig waardoor de weerstand kan dalen tijdens en na de verhuizing, waardoor ze gemakkelijk een virusje op kunnen pikken. Het is dan extra interessant dat de verzekering er is voor de 1e maand.
Garanties van de cattery: Mocht het kitten binnen het eerste levensjaar overlijden aan een aantoonbare erfelijke afwijking, dan krijg je van ons een nieuw kitten of het aankoopbedrag retour nadat hiervan de papieren van de dierenarts naar ons gestuurd zijn. Overlijdt het tussen het eerste en tweede levensjaar aan een aantoonbare erfelijke afwijking, dan geven wij de helft van het aankoopbedrag retour.

j. Wie zijn onze nieuwe kitteneigenaren
Niet alleen de koper, maar ook de fokker kan bepalen of de koop doorgaat of niet. Wij vinden het belangrijk dat wij een goed gevoel hebben over onze nieuwe kitteneigenaar. Wij vragen naar de gezinssituatie en huisvesting van het kitten en of je er mee instemt ons op de hoogte te houden van minimaal de gezondheid van het kitten. Ook vragen wij of je een nestje wilt met het kitten of niet. Daarnaast komen wij het kitten bij je thuis brengen om te kijken hoe het terecht komt. Zodoende kunnen wij ook nog wat adviezen geven over eventuele gevaren in huis of maatregelen tegen ontsnappen. Wij verkopen geen kittens aan mensen die de kat los buiten willen laten lopen.

k. Nog eens aanwippen
Mochten wij nog eens in de buurt komen, dan vragen wij ruim van te voren of we even aan mogen komen wippen. Ik maak dan ook nieuwe foto's van de kat, waarvan de eigenaar natuurlijk de mooiste foto's gemaild krijgt. Ook worden er dan een paar foto's op de website geplaatst.

Inlichten van de potentiële kittenkoper:
a.
Kater of een poes
Voor iemand die een kitten zoekt is het handig na te denken wat voor eigenschappen ze waarderen in een kat. Katers zijn over het algemeen wel degelijk anders dan poezen qua karakter. Ook is het verschil in formaat meestal behoorlijk. Wij kunnen door de juiste vragen te stellen een advies geven wat het beste bij de persoon past mocht deze twijfelen. Maar de uiteindelijke stelregel is, 'volg je hart'.

b. Past het kitten qua karakter bij jou en je thuissituatie
Doordat wij zo veel tussen onze kittens leven, weten wij al heel veel van het karakter, ondanks dat we soms veel kittens hebben. Sommige kittens zijn niet geschikt voor drukte, anderen zijn wat meer op zichzelf, de volgende eist ontzettend veel aandacht, enz. Doordat we veel eigenschappen weten, kunnen we kijken welk kitten het beste bij je past.

c. Voorzieningen tegen ontsnappen
Doordat wij het kitten thuis komen brengen, kunnen wij ook advies geven hoe je het kitten buiten kunt laten lopen zonder dat het ontsnapt. Wij kennen diverse systemen die wij voor kunnen stellen. Bekende mogelijkheden zijn netten spannen over de tuin (www.nettelijn.com), een ren plaatsen of Catrols zoals wijzelf hebben (rondom de voorkant van de ren).

d. Mocht het kitten niet aarden in de nieuwe woonsituatie
Mocht het kitten problemen hebben met de nieuwe situatie dan mag het altijd terug komen. Als het nog steeds helemaal gezond is krijg je het volledige aankoopbedrag retour. Mocht het kitten op oudere leeftijd uit huis moeten, dan zoeken wij met alles wat in ons vermogen ligt om een nieuw en goed thuis.

e. Mag je met je kitten fokken of niet
Over het algemeen verkopen wij bijna nooit een kitten wat nestjes mag hebben. Dit bespreken we dus van te voren met de nieuwe kittenkoper. Vaak wordt er over fokken erg gemakkelijk gedacht en worden de mensen door schade en schande wijs. Zodoende zie je ook de Maine Cooncattery's als paddestoelen uit de grond schieten en na een paar jaar houden ze er weer mee op omdat het allemaal zo tegen valt. Wij zijn zuinig op onze stamboomlijnen maar willen ook niet alles buiten de fok houden. Genenspreiding is goed, maar met mate. Als wij een goed gevoel over iemand hebben kunnen we overwegen of een bepaald kitten voor de fok mag verhuizen. Wij verkopen geen katers voor de fok. Wij vinden mensen die voor de kittens komen omdat zij ze lief en schattig vinden leuker dan mensen die kijken of ze wel een goed dip in de neus hebben of dat de oortjes precies zo staan. De afspraak of er al dan niet gefokt mag worden met een kitten, leggen we vast in een contract om onduidelijkheden te voorkomen.

f. Contract
Wij werken met een contract waar in grote lijnen in staat of je een fokdier of een huisdier koopt. Ook staan er de garanties in die wij als cattery op het kitten geven. Een contract schept duidelijkheid.

Inlichtingen voor de nieuwe kitteneigenaar na overdracht
a. Wat moet je in huis halen voordat het kitten komt
Soms nemen mensen voor het eerst van hun leven een kat. Schroom niet om ons te vragen wat de behoeftes zijn van de kat. Er zijn veel meer dingen te krijgen dan een kattenbak, klimpaal en voer.

b. Voeding na overdracht
Wat fokkers vaak vergeten te vertellen is dat het belangrijk is dat het kitten na overdracht te eten krijgt wat het in de cattery ook at. Door de verhuizing heeft het kitten stress, al zie je dit soms niet. Daardoor kunnen de darmpjes wat overstuur raken. Als je ook nog het voer verandert meteen na overdracht, dan is het vragen om problemen. Gebruik dus de eerste weken het voer van de cattery en begin daarna het voer er door te mengen wat je uiteindelijk wilt geven en bouw dit langzaam op. Maine Coons hebben vrij gemakkelijk last van diarree, ik raad altijd aan niet te veel verschillende dingen te geven, het liefst één soort goede harde brok. Dit is ook beter voor de tanden, zuiniger en de kat produceert minder ontlasting omdat er veel voedingstoffen worden verbruikt door het lichaam.

c. Huisvesting van het kitten
Er is meestal wel een groot verschil of het kitten alleen komt of met nog een broertje of zusje verhuist of naar een huisje waar veel andere dieren zijn. Ook maakt het verschil of er vaak iemand thuis is of niet en of er kinderen zijn. Als je veel van huis bent en er is ook niemand anders thuis in die tijd en er zijn ook geen andere dieren, dan vinden wij het onverstandig één kitten te nemen. Want met je nacht slapen, je werk, je boodschappen, verjaardagsfeestjes en andere verplichtingen, hoeveel tijd blijft er dan voor de kat over? Ben je wel veel thuis en neemt één kitten, dan is het verstandig veel speelmeubelen en andere speelattributen aan te schaffen. De kans dat het eigen meubilair het doelwit wordt is dan wat kleiner.

Met twee kittens is de kans groot dat ze zich met elkaar vermaken. Daardoor kunnen ze wel weer wat minder mensgericht worden maar blijven de meubelen ook wat minder gehavend.

Sommige mensen hebben voor de nacht een speciale ruimte voor de kat/katten. Op zich is daar niets mis mee, als er maar een raam is waar ze naar buiten kunnen kijken, er frisse lucht kan komen en veel klimmogelijkheden zijn. Als het om lange tijden gaat dat het dier opgesloten moet worden, zorg dan minimaal voor een speelkameraadje. Ook moet het een ruime kamer zijn. Het liefst twee kamers waar ze toegang toe hebben, want waar je als kat niet bent, daar is het altijd het spannendst. Maar het leukst blijft het als de katten toegang hebben tot een groot deel van het huis en ook nog naar buiten kunnen zonder te kunnen ontsnappen.

Als je katten neemt, moet je niet bang zijn voor een kras ergens op of een reep behang wat bij de trap neerhangt. Wij kunnen advies geven wat voor jouw situatie goede oplossingen of ideeën zouden kunnen zijn om het voor baas en kat zo aangenaam mogelijk te maken.

d. Ontwormingsschema
Het beste ontwormingsschema voor het nieuwe kitten is tot de leeftijd van een half jaar iedere maand, tot de leeftijd van 1 jaar iedere 3 maanden en daarna 2 maal per jaar.

e. Paardenmelk
Sinds een tijd geven wij al onze kittens Hyndolac (gevriesdroogde paardenmelk). Wij hebben sindsdien veel minder en minder heftige verkoudheidjes in de cattery. Ook groeien de kittens beter. Het is erg goed voor de weerstand en heeft bewezen ook genezende krachten te hebben, bijv bij niesziekte, darmproblemen, blaas-, tandvlees- en huidproblemen.

Wij geven al onze kittenkopers een strip met 15 capsules Hyndolac mee om ze door de stressvolle tijd van het verhuizen te slepen, waardoor ze minder kans hebben om ziek te worden of slechts lichte symptomen van ziekte krijgen. Door de ervaring van 17 jaar fokken en goede begeleiding van Drs Ing M. Feenstra die tevens de Hyndolac produceert, kunnen wij ook op dit gebied iedereen met een kat van gedegen advies voorzien.

Kittenkopers krijgen 10% korting op de originele prijs van Hyndolac.

Terug