Onzindelijkheid en sproeigedrag bij katten

Onzindelijkheid en sproeigedrag zijn wezenlijk 2 verschillende gedragingen. Om het probleem in te kunnen dammen is het van groot belang er achter te komen of het om sproeigedrag of onzindelijkheid gaat. Beide is het natuurlijk gedrag van uw kat, alleen wij als baasjes zijn er minder blij mee.

Sproeigedrag is een communicatiemiddel. Ongeveer evenveel ongecastreerde poezen als ongecastreerde katers sproeien. Onzindelijkheid houdt in dat de kat zijn/haar behoefte doet of plast op een plek waar u het niet wenst. Uw kat daarentegen, vindt dat deze plek uitermate geschikt is hiervoor. Zaak is te bedenken hoe uw kat het interessanter gaat vinden te plassen en poepen op de plek die u wel wenst. Op deze pagina hoop ik wat handvaten aan te kunnen geven hoe u onzindelijkheid en sproeigedrag zo veel mogelijk kunt voorkomen door het natuurlijke gedrag van uw kat een beetje te sturen.

Onzindelijkheid

Kleine kittens worden op wonderbaarlijke wijze bijna altijd spontaan zindelijk. Volgens onderzoek en volgens mij eigen ervaring heeft de moeder daar maar een kleine rol in. Zindelijkheid houdt in dat het kitten plast en poept op de daarvoor bestemde kattenbak. Het rulle grit heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op kittens om er in te gaan plassen en poepen. Het begint vaak spelenderwijs en meestal na het eten. Het is dus instinctief bepaald dat kittens en katten hun plasjes en drolletjes kwijt willen in een rulle substantie.

Als uw kat onzindelijk is, dan doet hij/zij de behoefte of plasje van tijd tot tijd of altijd op een plek die u niet wenst. Als dit gebeurt is het zaak er als eerste achter te komen of één van uw katten blaasontsteking of blaasgruis heeft. Als uw kat last van de blaas heeft, plast hij/zij niet meer op de bak omdat de pijn tijdens het plassen geassocieerd wordt met de kattenbak. Dit geldt tevens voor diaree. Om een plasje op te vangen, kunt u bij uw dierenarts speciale plastic bolletjes kopen die op kattengrit lijken. Als u de bolletjes vervangt door het kattengrit in uw kattenbak, dan kunt u later het plasje met een spuitje of pipet van de bodem van de kattenbak zuigen en inleveren bij de dierenarts voor onderzoek. Natuurlijk dient u dan wel te weten van welke kat het plasje afkomstig is. Verdere instructies wat betreft hygiëne en andere tips kunt u bij uw dierenarts krijgen.

Het is belangrijk dat onzindelijkheid meteen wordt aangepakt. Een kat kan er gemakkelijk een gewoonte van maken onzindelijk te blijven. Als er lichamelijk niets aan de hand is met uw kat(ten) dan is het zaak te bekijken of er andere mogelijke oorzaken zijn waarom uw kat het ergens anders doet dan op de bak.

1: In de natuur is het zo dat katten hun behoefte doen op een andere plek dan waar ze hun plasje doen. Logisch is het dus om minstens 2 kattenbakken in huis te hebben.

2: In de natuur plassen en poepen katten niet onder een overdekking, dus een kap op de bak is onnatuurlijk.

3: Katten hebben er een hekel aan als hun drink- en waterbakken in de buurt van de kattenbak staan.

4: Verandering van kattengrit kan soms onzindelijkheid in de hand werken.

5: Katten hebben er een hekel aan als de kattenbak op een drukke plaats staat, bijvoorbeeld in een drukke doorloop. Tevens als ze een keer geschrokken zijn terwijl ze op de bak zaten, kunnen ze die bak gaan mijden.

6: Bij huishoudens met meerdere katten, kan het gebeuren dat onderdanige katten niet meer op de bak durven omdat ze gedomineerd worden door andere katten.

7: Katten hebben een hekel aan een vieze kattenbak.

Als uw kat nog steeds onzindelijk is na alle hier bovenstaande maatregelen te hebben genomen, dan kunt u nog proberen meerdere bakken neer te zetten. Mogelijk is uw kat te lui om naar de bak te lopen en verkiest dan liever uw bank die binnen pootbereik is. Ook kan het helpen een bak te zetten op de plek waar de kat onzindelijk is. Als de kat het zich eigen heeft gemaakt het op die bak te doen, dan kunt u proberen de bak iedere dag een klein stukje te verschuiven naar de plek waar u hem uiteindelijk wilt hebben staan. Soms helpt het om aantrekkelijke luchtjes in de bak te doen zoals 'Feliway' , kattenkruid of wattenbolletjes met de eigen geur van de kat. Tijdelijke opsluiting in een kleine ruimte waar de kat nooit onzindelijk is geweest en waar de kat bij wijze van spreken 'niet om de bak heen kan', kan er voor zorgen dat de kat er weer aan gaat wennen de plasjes en poepjes op de bak te doen. Ook doet een kat het liever op de bak als er in de ruimte waar hij/zij zich bevindt geen zachte materialen/bekledingen te vinden zijn. Een dergelijk nachtverblijf zou, als het probleem blijft, uw probleem kunnen halveren. De kat herplaatsen of (erg rigoureus) verhuizen kan soms ook het probleem onzindelijkheid wegnemen omdat de 'gewoonteplekken' er dan niet meer zijn.

Sproeigedrag

Sproeigedrag is erg moeilijk te voorkomen. Het is te herkennen aan het staand, recht naar achteren ergens tegenaan plassen, terwijl uw kat de staart recht omhoog heeft. Meestal trilt de staart hierbij. De meest favoriete plekken om tegen te aan sproeien zijn de in- en uitgang van uw huis (dus deuren, muren en kozijnen) en voorwerpen die van buiten het huis naar binnen genomen zijn, zoals nieuw meubilair en boodschappentassen. Ook verticale objecten, zoals bomen en speakers, zijn favoriet. Dingen die volgens uw kat 'vreemd' ruiken dienen zijn/haar geur te krijgen. Dit doen katten door er tegenaan te sproeien, er kopjes tegen aan te geven, er tegenaan te wrijven met hun staartklier, die zich aan het einde van de bovenkant van de staart bevindt, of door er aan te krabben. Krabgedrag kan tevens een teken van dominantie zijn. Uw kat vertelt met sproeigedrag andere katten dat hij/zij hier woont (territorium), de mate van dominantie van uw kat en de mate waarin hij/zij geslachtsrijp is (reproductieve status).

Kat in sproeihouding

Ergens tegen aan sproeien kan bedoeld zijn voor andere katten in uw huishouden, maar ook voor katten buitenshuis. In huishoudens met meerdere katten is de kans op sproeigedrag hoger dan bij een huishouden met slechts één kat. Een enkele keer sproeit een kat om te pogen met mensen te communiceren.

Zoals ik al eerder zei is sproeigedrag moeilijk in te dammen. Het is een natuurlijke gedraging, een communicatiemiddel. De meest rigoureuze manier is uw kat te laten castreren/steriliseren. Ongeveer 10% van de katers en 5% van de poezen blijven sproeigedrag vertonen na castratie/sterilisatie. Het enige verschil is dat de urine dan minder penetrant ruikt, vooral bij katers. Als uw kat bedoeld is voor fokdoeleinden, dan is een goede tip er voor te zorgen dat risicogebieden al vast ruiken naar uw kat. U kunt bijvoorbeeld een wattenbolletje of iets dergelijks over de staatklier van uw kat wrijven en het wattenbolletje plaatsen of ophangen in het risicogebied.

Is het u wel eens opgevallen dat uw kat het erg 'lekker' vindt om op uw, met een penetrant ruikend schoonmaakmiddel zoals bleekmiddel, pas geboende vloer te rollebollen of in een verse kattenbak om te rollen? Dit doet hij/zij dus niet omdat het lekker is, maar omdat alles als de wiedeweer weer naar hem/haar moet gaan ruiken.

Al met al is het heel belangrijk uit te zoeken of er sprake is van sproeigedrag of onzindelijkheid. Meerdere bakken neerzetten zorgt er bijvoorbeeld niet voor dat uw kat niet meer sproeit. Ik hoop dat u zo voldoende tips heeft gekregen om het verschil te kunnen ontdekken en daardoor zo reukloos mogelijk van uw kat(ten) te kunnen genieten :-)

Hieronder nog een link over sproeigedrag en onzindelijkheid:

http://www.dierenklinieklemmer.nl/page131/page163/sproeien.html
 

Terug