De cattery en mijn verhaal

Op deze pagina vertel ik hoe ik verliefd ben geworden op de Maine Coon, hoe ik er toe ben gekomen om te gaan fokken en wat ik allemaal meegemaakt heb. Van alle poezen die ik gehad heb, heb ik foto's opgezocht en tussen de verhaaltjes geplaatst:-)

Toen ik nog thuis woonde bij mij ouders, wist ik al dat ik iets wilde gaan doen met katten en wel katten met lange haren. In mijn ouderlijk huis heeft altijd wel een kat rondgelopen. En nestjes babypoesjes op zien groeien, leek mij van jongs af aan al heel bijzonder! Ik ben als kind een keer in een cattery geweest, althans in een garage met hokken waar perzen in zaten... Op dat moment realiseerde ik me niet hoe vreselijk dit was. Maar ik was toen erg onder de indruk. Ik dacht: "Ik wil later ook veel mooie poezen!"

In 1992, heb ik mijn catterynaam aangevraagd. Op dat moment was The Phantom of the Opera helemaal hot, dus dacht ik creatief te zijn door mijn cattery The Phantom of Maine te noemen. Later heb ik daar wel spijt van gehad omdat je op een stamboom slechts namen van de kittens mag zetten met maximaal 30 lettertekens en spaties incl. de catterynaam. Ik kan dus alleen maar korte namen verzinnen voor mijn kittens :-( Toch ben sinds kort eigenlijk best wel weer blij met mijn catterynaam, want het woord Maine staat er in en het is al jaaaaaaaaaaaren onmogelijk om nog een catterynaam aan te vragen met het woord Maine en/of Coon er in.

Maar goed toen ik nog thuis woonde, kreeg ik zoals de meeste jonge meiden, al snel een vriendje. Hij had een hekel aan katten, maar hij zei: "Als we ooit gaan samenwonen, dan mag je 1 kat". Dus ik dacht : "Nou, laten we dan de grootste nemen". Zodoende ben ik zo rond 1990 in de bibliotheek beland en zag daar in allerlei boeken over raskatten, de Maine Coon! Ik was natuurlijk meteen verkocht en heb diverse fokkers bezocht, al voordat ik het ouderlijk huis verliet. Ondertussen was ik ook in contact gekomen met Cobi Kolhorn van cattery van Queensland in Leeuwarden. Zelf woonde ik ook in Friesland (Burgum) en toen ik op mijzelf ging wonen, kwam ik ook in Leeuwarden terecht om daar te studeren. Van Cobi heb ik heel veel geleerd, bevallingen meegemaakt, ze vertelde over voeding en medicatie, hoe het allemaal werkte met een catterynaam aanvragen en stambomen aanvragen, zij nam mij mee naar andere cattery's zoals cattery Rosecitycoon, waar ik nu nog steeds veel contact mee heb, ik paste op Cobi's katten, etc. Haar liefde was op dat moment Cornisch Rex maar ze had er ook 2 Maine Coontjes bij. Juppie en Punkie weet ik nog wel :-) In Groningen vond ik tevens een prachtig nestje Coontjes en daar heb ik begin 1992 een kitten van gekocht, Lady Lana. Mijn moeder heeft later de moeder van Lana gekregen, Hestia. Ik geloof dat ik toen wťl Fl 600 betaalde voor Lana. Dat was nogal wat voor een studentje, maar ja, mijn missie was duidelijk, dus het moest en het zou ;-)

Mijn 1e Coontje Lana (Lady Lana Procyon Lotor)

Cobi van cattery Queensland wilde stoppen met de Maine Coontjes, want dat ging qua karakter helemaal niet samen met de rexen vanwege het dominante gedrag van de rexen tegenover de Coonies. Ik mocht toen Punkie hebben van Cobi met als voorwaarde gedeelde kosten en gedeelde opbrengsten van het 1e nestje en dat nestjes zou haar catterynaam krijgen. (Uiteindelijk werden dit een nestje van 1 en een nestje van 2 kittens die een Queensland stamboom kregen).

Punkie (Miranda of the Joyful Family)

 Punkie's 1e nestje bestond uit wel 1 poesje. Daarna kregen we nog een gratis herdekking, wat nog een nestje van 2 opleverde. Toen was Punkie van mij :-) Het kitten uit het nest van 1 heb ik gehouden (FiŽnna) en heb ik een keer meegenomen naar een kattenshow. Ze werd zowaar Best in Show !! Ikke helemaal trots ! Maar goed, mensen die meer ervaring hebben met showen, weten dat een kitten heel anders uit kan groeien dan je zou verwachten en op de volgende shows werd ze dan dus ook alleen nog maar afgekraakt... Maar goed ik vond FiŽnna prachtig en ze heeft 1 nestje van 6 bij mij gehad. Daarna is ze gesteriliseerd omdat toen de patella luxatie bekend werd en zij had een lichte vorm daarvan. Later is ze bij mijn neef gaan wonen en is op 13-jarige leeftijd overleden aan diabetes.

    FiŽnna (XafiŽnna Coon van Queensland)

 Punkie heeft nog 2 nestjes bij mij gehad, 1 van 5 en 1 van 3. Punkie is 9 jaar geworden en ik heb niets uit die lijnen aangehouden. Ik praat nu dus over tenminste 12 jaar geleden.

Eťn van Punkie's kindjes: 'Panthero' The Phantom of Maine

Ondertussen heb ik bij Cobi nog een Maine Coontje gekocht, Zjeny. Een rood-zilver dametje. Zij bleek als volwassen poes een soort allergie ontwikkeld te hebben en bleek niet geschikt voor de fok. Ze werd ook niet meer krols. Ik heb haar aan een kennisje gegeven en kortgeleden kreeg ik een mail dat ze toch nog 9 jaar is geworden en is overleden aan kanker.

    Zjeny Coon van Queensland en ik

Vervolgens heb toen in Leeuwarden nog een rood-wit gestreept poesje gekocht van 11 maanden, Joshi, en zij kreeg de eerste keer 1 kitten wat blauw ter wereld kwam (zuurstofgebrek) en dat overleed. Later kreeg ze een nestje van 5, waarvan 1 kitten het niet redde. 4 Katertjes zijn normaal groot geworden.

Joshi's 4 katertjes (vader is Poohmba)

 Joshi was aanhankelijk maar vreselijk bang van aard en eigenlijk totaal niet geschikt voor de fok wat dat betreft, maar de kittens werden gewoon sociale ventjes. Joshi bleek de kittens helemaal niet aan te kunnen en werd ziek toen de kittens 6 weken oud waren. Ik heb haar aan een toenmalige vriendin gegeven waar ze rust kon hebben en niet tussen de kittens hoefde te leven, want daar was ze erg bang voor. Ze leeft nog steeds voor zover ik weet. Ik heb eigenlijk geen contact meer met het vrouwtje die haar heeft, maar ik ga er van uit dat zo lang ik niets hoor dat het goed gaat met Joshi.

Joshi (Xquayira La Gran du Ville)

Natuurlijk gaf ik de moed niet op en kocht ik zo'n 10 jaar geleden in Noord Holland een kater. Ik wilde een poes kopen, maar ja, ik werd verliefd op Blizzie. Hij was een prachtige crŤme zilver kater, dus vol trots nam ik hem mee naar de kattenshow. Helaas werd hij gediskwalificeerd omdat hij maar 1 balletje bleek te hebben. Niet alleen kom je als catteryhoudster dan enorm kneuterig over, want ik had daar natuurlijk nooit op gelet, ook de droom om met Blizzie mooie baby's te krijgen verdween :-( 1 Balletje is namelijk meestal een erfelijke afwijking.

    Blizzie (The Bentley Pride Blizzard)

 Ik kreeg van de cattery waar ik Blizzie had gekocht wat korting op een ander katertje en een poesje (Poohmba en Chalynn), dus die kans heb ik met beide handen aangegrepen. Dit is overigens de enige maal dat ik compensatie gekregen heb, voor alle andere dieren die niet geschikt bleken te zijn voor de fok, heb ik nooit enige vorm van compensatie gehad. Ik had gewoon mooi pech !

Chalynn was een prachtig smoke met wit dame. Groot werd ze ook (ondanks dat ze 1275 gram was toen ik haar kreeg). Maar zij kreeg elke keer na een dekking baarmoederontsteking. De 3e en laatste poging, heeft ze de kittens voldragen, maar er kwamen geen weeŽn. Via een keizersnee kwamen er 4 jongen te voorschijn. 2 Leefden nog, 2 waren al overleden. Chalynn wilde niets van de 2 kleintjes weten dus ik heb ze om de 2 uren handmatig gevoed en gemasseerd. Ik moet zeggen dat dat een zeer slopend karwei is, want dat gaat dag en nacht door. Maar goed je wilt de kittens gewoon redden! Helaas zijn ze na 3 dagen toch overleden. Dan is de klap groot, als je er zo intensief mee bezig bent geweest. Chalynn is later samen met Blizzie herplaatst bij een kennis van vrienden. Blizzie is 9 jaar geworden en overleden aan kanker. Chalynn leeft nog.

The Bentley Pride Chalynn

Poohmba bleek een goede dekkater te zijn. Hij heeft 2 mooie nestjes gekregen (1 keer met Veijey, waar ik ZoŽ van hield, en het nestje van Joshi), maar daarna heb ik hem toch laten castreren omdat hij een erg moeilijke vacht had. Hij heeft een goed leven gekregen bij cattery van Germandi en is kortgelden overleden, waarschijnlijk aan een hartstilstand :-( Hij is op 1 maand na 9 jaar geworden. Ik heb de fokster van Poohmba daar over bericht, maar al zijn broertjes en zusjes zijn nog in leven en verder zijn er ook geen sterfgevallen bekend volgens de fokster.

Poohmba (The Bentley Pride Pooh Bear)

En toen kocht ik zo'n 8 jaar geleden in Den Helder Veijey. Veijey was een geweldig lief zwart smoke met wit Maine Coontje. Ze haalde de 3 1/2 kilo amper maar was een super goede fokpoes en mama. Ze heeft 3 nestjes bij mij gehad. Uit haar 1e nestje van 4 (van Poohmba) hield ik ZoŽ (meer info over ZoŽ staat op de 'Phantom" pagina) en uit Veijey's 2e nestje hield ik GinnyMae (ook te zien op de "Phantom"pagina). Veijey's 3e nestje bestond uit 5 katers, dus daar wilde ik niets van houden. Toen ze voor de 4e keer zwanger was (van Catweasel), is ze plotseling overleden. Er was totaal niets met haar aan de hand, zo het leek althans, dus de klap was groot. Na sectie bleek dat zij een bacterie in haar nieren had gekregen, die niet besmettelijk en/of iets met erfelijkheid te maken had. Pure pech dus :-( De bacterie heeft haar nieren weggevreten. Ze was op het moment van overlijden HCM en PKD vrij. Dit heb ik tijdens de autopsie laten onderzoeken.

Veijey van Basa Hion

Veijey's 1e gebleven kind, ZoŽ, kreeg 1 nestje bij mij. Een bevriend stelletje wilde ZoŽ graag hebben, dus ik had met hen afgesproken dat ik 1 keer een nestje met haar zou proberen te krijgen en het stelletje zou ZoŽ daarna krijgen. ZoŽ kreeg via een keizersnee 6 kittens. Vanwege de antibiotica gaf ze zo goed als geen melk, dus heb ik het voeden van de kittens wederom met de hand gedaan. Na 3 weken bleek 1 pikzwart katertje een plat borstkasje te hebben. Hier had ik in het begin van mijn "carriŤre" ooit eens iets over gelezen, maar meer dan het bestaan ervan wist ik ook niet. Ik ben met hem naar de dierenarts geweest om raad te vragen. Ik was zelf al zo creatief geweest om van pvc-buis een korsetje te maken. Een stuk pvc-buis in de lengte door de helft gezaagd, daarna met een figuurzaag de juiste vorm er van gezaagd en daarna in borstkasmodel gesmolten en gemodelleerd. Gaatjes er in gemaakt en beide stukjes plastic met vetertjes van elastiek aan elkaar geregen. De dierenarts was behoorlijk onder de indruk van mijn kunstwerkje, dus ik had hoop dat het korsetje zou werken, maar helaas. Het borstkasje groeide niet goed en het katertje is overleden. Maar de rampscenario's waren nog niet voorbij. Toen de overige 5 kittens 4 1/2 week oud waren, bleken hun darmpjes verstopt te zijn geraakt van de kunstmelk. Dus ik weer naar de dierenarts. Helaas hebben ze daar 1 of andere longinfectie opgelopen en overleden er binnen 24 uur 3 kittens :-( De kleintjes konden al op de bank klimmen en alles. Een vreselijke ervaring. Na het intensief verzorgen van deze kittens en daarna deze grote tegenslag, was ik behoorlijk kapot. Ik kon ook een tijdje niet meer genieten van de overgebleven 2 kittens. Het overgebleven poesje uit het nestje heb ik gehouden en heb ik Havanna genoemd (te bewonderen op de "Phantom" pagina). Het broertje, Tikan, heeft een lief baasje gevonden. ZoŽ is zoals beloofd daarna verhuisd naar het stelletje en is nog steeds in leven.

'ZoŽ' The Phantom of Maine

GinnyMae (te bewonderen op de "Phantom" pagina), het kind uit Veijey's 2e nestje, kreeg 3 nestjes. De 1e keer 5 katertjes en 1 smoke schildpad met wit poesje, waar ik meteen verliefd op was. Ik wilde haar natuurlijk houden, maar na 2 dagen vond ik haar geplet in het nest. GinnyMae had op haar gelegen en ze was gestikt:-( Met de overige 5 katertjes is het goed gegaan en zo ver ik weet zijn ze allemaal nog in leven (foto's van de katertjes staan bij GinnyMae op de "Phantom"pagina.

'GinnyMae' The Phantom of Maine

Ginny's mooie kitten wat ze geplet heeft :-(

Ginny's 2e nestje was eigenlijk een slippertje. Ik had namelijk ondertussen een 3e katerpoging gedaan en een mooie blauw-witte kater, Catweasel genaamd, gekocht. Dit moet ergens rond 2000 zijn geweest. Hij verblijdde mij in het totaal met 4 baby's. Op een dag zou ik met hem naar de kattenshow en precies die ochtend kwam er allemaal pus uit zijn oor :-( Mijn dierenarts wist de oorzaak niet dus Catweasel kreeg een antibiotica kuur en een middel om zijn oor mee te behandelen. Een vies klusje was dat met de stinkende pus. Na de medicatie was het niet over, dus een andere kuur geprobeerd. Daarna NOG niet over, dus heb ik een verwijzing gevraagd voor een specialist in Utrecht. De specialist wist meteen wat het was. Een poliep in zijn oor, die gegroeid was vanuit het middenoor dwars door de trommelvlies naar buiten. Daardoor kreeg hij ook enorm last van zijn evenwichtsorgaan, echt heel zielig. Hij viel regelmatig om en als je hem optilde dan raakte hij totaal gedesillusioneerd omdat hij zijn kop draaide. Als je hem per ongeluk los liet, dan belandde hij op zijn rug. Hij hield constant zijn kop scheef, ook te zien op de foto hieronder. De poliep is operatief verwijderd in Utrecht. Na Ä 1000 aan dierenartskosten en reiskosten en een hoop zorgen, is Catweasel, toen hij weer gezond was, gaan wonen bij de moeder van de fokster. Van zijn handicap, de scheve kop, schijnt hij niet al te veel hinder meer te ondervinden.

AI Catweasel, na ooroperatie

Catweasel heeft gezorgd voor Ginny's 2e nestje wat bestond uit 1 prachtig zwart smoke met wit poesje, NoaLynn. Die bleef natuurlijk :-) GinnyMae was een ontzettend slechte moeder voor NoaLynn. Niet alleen liet ze NoaLynn geboren worden in de kattenbak, tezamen met een drol, ook sleepte ze NoaLynn naar de raarste plekken en liet haar daar gewoon liggen voor oud vuil in haar eentje. Als ik thuis kwam vond ik NoaLynn bijv. midden in de kamer op de vloer of tussen de drinkbak en kattenbak. Ik heb haar dus bij moeten voeden. NoaLynn bleek uiteindelijk overigens niet geschikt voor de fok. Ze werd steeds schijnzwanger of haar lichaam brak de zwangerschap steeds af. De laatste keer heeft ze 1 blauw-wit kitten voldragen, wat via de keizersnee dood ter wereld kwam. NoaLynn woont nu bij lieve mensen en is kortgeleden door een tragisch ongeval overleden. Meer info op de persoonlijke pagina van NoaLynn op de "Phantom" pagina.

'NoaLynn' The Phantom of Maine6.

Het laatste nestje van GinnyMae bestond uit 2 katertjes en 2 poesjes. Ik heb voor dit nestje een dekking kunnen krijgen van een prachtige, grote blauw smoke dekkater met interessante en gezonde lijnen in Duitsland bij cattery Hunkpapa. De 2 poesjes zijn Squiddy en Moria (te bewonderen op de poezenpagina) en hebben beide bewezen gezonde kittens ter wereld te kunnen brengen zonder problemen. GinnyMae is juli 2004 overleden aan FIP, sectie heeft dit uitgewezen. Tevens bleek zij toen HCM en PKD-vrij te zijn.

        'Squiddy' en 'Moria' The Phantom of Maine

Havanna, uit het rampnesje van ZoŽ, kreeg 4 katertjes van Catweasel. 1 Kitten is met ongeveer 2 1/2 week overleden. De 3 overgebleven katertjes doen het goed en zijn nog steeds in leven :-) Havanna kreeg nog een 2e nestje van wel 7 baby's (waaronder Chivana). 1 Katertje heeft ze helaas geplet, maar de andere 6 zijn mooie sterke katten geworden. Niet erg grote katten overigens. Havanna overleed in maart 2004 toen de kittens 8 weken oud waren aan ontstekingscellen, mogelijk net als GinnyMae aan FIP. Omdat Havanna overleden was, heb ik 1 van haar kindjes gehouden. Dit is Chivana, te bewonderen op de poezenpagina.

        Havanna (links), dochter Chivana (rechts)

    GinnyMae gezond (links),met FIP (rechts)

Okť, nu het mij telkens niet lukte in Nederland een goed fokdiertje te vinden, ben ik maar eens in het buitenland gaan zoeken. Ik kocht bij een nieuwe cattery in Duitsland een prachtige zwart smoke schildpad met wit poes, Freya. Dit is een jaartje of 4 geleden. Maar Freya kreeg net als NoaLynn en Chalynn geen weeŽn toen ze uitgerekend was, dus wederom een keizersnee. 1 Dood kitten kwam ter wereld en de hele baarmoeder was verpust. Ternauwernood kon mijn dierenarts voorkomen dat de pus in de buikholte van Freya terecht kwam. De baarmoeder is natuurlijk direct verwijderd. Freya is na de keizersnee een tijd erg ziek geweest en opgenomen geweest bij mijn dierenarts. Daarna is ze opgeknapt en nooit meer ziek geworden. Ze is toen geadopteerd door een vriendin van Suzanna van cattery Tigerlily. Freya maakt het goed :-)

BigSinclairs Freya

Ook kocht ik rond die tijd in BelgiŽ een mooi zwart schildpad gemarmerd met wit  poesje. Baila Luna. Zij was een erg moeilijk poesje in de groep, erg dominant. Eigenlijk was het geen doen, want alle andere poezen waren bang voor haar. Ik heb Baila Luna 3 keer laten dekken door 2 verschillende katers, maar er kwamen geen baby's. Toen een collegaatje geÔnteresseerd bleek te zijn in haar, heb ik haar aan mijn collegaatje gegeven en was de rust in de groep wedergekeerd. Tijdens de sterilisatie bleek dat er oneffenheden op haar baarmoeder zaten. Toen mijn collega overspannen raakte is Baila Luna bij NoaLynn komen wonen en samen ging dat heel goed, tot NoaLynn overleed. Nu heeft BailaLuna een hondje als vriendje.

    Baila Luna of Magic Angel

Verder heb ik in de tijd dat GinnyMae overleden was aan FIP (2 jaar geleden dus), een mooi smoke poesje gekocht in BelgiŽ. Ik was mee met een vriendin om kittens te kijken en had mijzelf al lang en breed voorgenomen geen kittens meer te adopteren. Elke keer ging het toch mis duzzzz... Maarja, toen hadden die mensen dus dat schattige zwarte poesje. En toen ik mijn vriend (Martijn) 's avonds over haar vertelde, zei hij: "Ik had altijd al een zwarte willen hebben". Toen kon ik het dus niet meer laten hŤ.... Dus ik toch maar die Belgische mensen gebeld en gezegd dat ik Minx graag wilde. Minx was echt zo'n leuk katje met haar electric boogy-staartje :-) Minx lieten wij de eerste maanden in Martijn's huis wonen omdat het aangeraden werd een half jaar niet te fokken en/of nieuwe dieren in een groep te plaatsen waar een kat overleden was aan FIP. Tegenwoordig wordt daar overigens gemakkelijker over gedacht... Maar toen het half jaar om was en we Minx in de groep plaatsten, werd Minx absoluut niet geaccepteerd door de andere katten. Toen Squiddy en Moria ook nog eens kittens kregen, was het huis helemaal te klein. Zij hebben beide namelijk een extreme vorm van beschermingsdrang als ze jongen hebben, waardoor er geen enkele kat veilig is bij hun, dus Minx al helemaal niet. Ik woonde toen op een klein flatje dus de boel opscheiden was geen optie. Uit nood heeft een vriendin Minx toen opgevangen en later stelde die vriendin voor om bij haar thuis een keer een nestje op mijn catterynaam te doen. Het leek mij een goed plan, maar toen Minx 8 maanden oud was, kreeg ze...je raadt het al...een baarmoederontsteking. Minx is gesteriliseerd en bij de vriendin blijven wonen.

Minx of Love Angel

De laatste aankoop die ik heb gedaan voor mijn cattery, was een mooi rood katertje met prachtige lynxtips. Dit was begin 2006. Boarre hadden we hem genoemd, wat "kater" betekent in het Fries. Hij is helaas maar enkele maanden bij ons geweest want hij bleek geen goed immuunsysteem te hebben en daardoor was hij ongeschikt voor de fok. We zijn diverse malen met hem naar de dierenarts geweest en hebben zijn bloed laten onderzoeken. De fokster was zo lief hem weer terug te nemen en Boarre heeft nu een goed thuis bij een dierenartsassistente.

My Quinpa's Us Reade Boarre

Maar goed, nu is het definitief dat wij dus ECHT geen poesjes meer adopteren uit een andere cattery. Wat betreft een katertje trekt het soms nog wel een beetje. Maar er zitten best wel nadelen aan het houden van een kater, dus voorlopig blijf ik gezellig dekkingen halen bij andere bevriende cattery's. Zo kun je tenminste per keer weer eens iets anders uitproberen. Een nadeel is natuurlijk dat ik wel iedere keer een dekking moet betalen en einden moet reizen om de poes te brengen en weer te halen. Maar ach, Squiddy, Moria, Chivana en Fey hebben al bewezen dat ze gemakkelijk zwanger raken, dus op zich is dat geen groot probleem.

Zo dacht ik er een jaartje geleden over, ondertussen komt binnen kort Rover bij ons wonen. Hij is te bewonderen op de 'kater' pagina :-)

Na de ellende van de FIP in 2004 zijn er eigenlijk geen ernstige dingen meer voorgevallen in de groep. Hier en daar natuurlijk wel eens een dierenartsbezoekje. Squiddy heeft toen ze een half jaar oud was wel haar achterpoot gebroken. Er was een plank uit de Wiekat klimpiramide op gevallen. Dit was zo zielig want Squiddy is een ongeleid stuk projectiel met verschrikkelijk veel energie en houd dat maar eens meer dan een maand opgesloten in een caviakooi :-( Verder waren we natuurlijk Ä 700 lichter, maar daar kijken we ook al niet meer van op.

Squiddy met gebroken poot (7 maand oud)

 Verder heb ik de laatste jaren natuurlijk wel eens 1 of 2 kittens uit een nest verloren, maar dat hoort er helaas allemaal bij, de sterkste overleven. Afgelopen jaar (eind 2006) overleed nog arme Raven uit het 1e nestje van Fey. Hij bleek een verkeerd gegroeide luchtpijp te hebben en is op een nacht gestikt. D.m.v. sectie is de doodsoorzaak gebleken. Wij merkten niets bijzonders aan Raven, hij lag gewoon op een ochtend dood. Dat was even flink janken geblazen en daarna weer slikken en doorgaan. Hij is 10 1/2 week oud geworden.

'Raven' The Phantom of Maine (overleden aan misvormde luchtpijp)

Alle poezen die nu bij ons wonen zijn dus noodgedwongen stuk voor stuk zelf gefokt. En zijn ze allemaal nakomelingen van slechts 1 poes en dat is Veijey. Ik ben trots op al onze meiden en knijp mijn beide handen dicht dat ze allemaal goede mama's zijn (Ayana en Eliya moeten dat natuurlijk nog bewijzen...). Ik zie het uiteindelijk maar zo: Het is een hele investering geweest met alle aankopen enzo, maar nu hebben we toch een super gezonde groep en alle meiden voldoen aan alle eisen die er aan een fokpoes gesteld worden. Daarnaast zijn ze lieve, grappige, sociale, speelse en gezellige huisdieren :-) En door alles heb ik in de jaren erg veel ervaring opgedaan. Dus ik zie het positief. Ik woon nu in een eengezinswoning op een hoek in een dorp met voldoende ruimte voor de poezen en een tuin met een ren er in. Dus eigenlijk heb ik het nu allemaal best mooi voor elkaar :-)

Op 10 september 2007 heb ik helaas Chivana in moeten laten slapen. Na haar 3e nestje, vermagerde ze steeds meer. Uiteindelijk wilde ze niet meer eten. Na een week dwangvoeden heb ik de moeilijke stap moeten zetten voorgoed afscheid van haar te nemen. Na sectie bleek dat haar nierweefsel door ontstekingen te veel aangetast was om nog te kunnen leven, niet aangetoond is dat het iets erfelijk is geweest. Chivana is slechts 3 jaar en 8 maanden oud geworden. In 17 nakomelingen en (tot nu toe, Zjela moet bijna bevallen) 7 kleinkinderen uit Milana, leeft ze voort. Chivana is te bewonderen op de Phantomspagina.

2008 is tot nu toe een jaar met veel happening. Mijn kater Rover heeft geleerd hoe 'het' moet. Zo was de zwangerschap van Eliya een totale, maar welkome verrassing. Milana (de poes van mijn ex Martijn van cattery Squiddy's Mayhem) is ongepland en te vroeg gedekt. Ayana heeft in februari 2008 een vroeggeboorte gehad van 4 baby's. Dat was ook een interessante ervaring. Ik kwam midden in de nacht om 1.00 thuis, 3 weken voordat Ayana uitgerekend was. De keuken leek veranderd in een slagveld. Ik zal de details niet noemen, maar madam zat lekker pontificaal in het midden van 'the horrorscene' in de keuken zo van 'Maaauw gezellig dat je ook thuis bent...'.
Rond de tijd van eind maart en begin april hebben Milana, Squiddy en Eliya hun baby's gekregen van Rover. Milana 7 kittens waarvan 1 doodgeboren. Tsja dat kan gebeuren, zeker als het er overdwars uitgekomen is en het er veel te lang over gedaan heeft om er uit te komen.
 Squiddy kreeg 5 gezonde kittens en Eliya 1 doodgeboren kitten en 4 levende kittens waarvan 1 met een open buikje. Zo'n open buikje is echt vreselijk, alle darmpjes hingen er uit, vooral vreselijk als de baby nog leeft zoals in dit geval. Het was een prachtig blauw schildpad met veel wit meisje. Helaas hebben wij haar leven direct moeten beŽindigen. Een ander kitten van Eliya begon na enkele dagen zwak te worden. Hij bleek een gat in het hart te hebben en is uit zichzelf rustig ingeslapen. Uiteindelijk heeft Eliya 2 van haar 5 kindjes kunnen grootbrengen met zeer veel klasse. Daarnaast heeft zij 6 (waarvan 4 het overleefd hebben) andere kittens van Rover grootgebracht voortkomend uit een dekking aan een 'vreemde' poes. Dit verhaal is te lezen op 'Dagboek van een drukke periode'.
Met Milana's kittens is het niet goed gegaan. Dit alles kun je lezen onderaan  de pagina van Milana bij 'Phantoms'. Ook Milia, die ik mocht houden vanwege alle zorgen voor de kittens van Squiddy's Mayhem, is overleden:-(
Gelukkig is er ook heel veel goed gegaan. Je moet niet denken dat het allemaal kommer en kwel was hoor.

Half 2008 hebben Moria en Ayana kittens gekregen van Rover. Ze vinden hem allemaal dus maar een lekker ding :-) Moria kreeg 3 baby's met succes en Ayana 6 met veel gemak. De baby's van Ayana bleven lange tijd veel te klein. Er was geen reden voor te bedenken maar ze zijn langer gebleven dan 'normaal' ( ze zijn er nog). Ze zijn verder super gezond en levendig!
Nu wacht ik op de bevalling van Zjela, die van mijn ex is. De zwangerschap is perfect gegaan, het is vandaag dag 63. Ik denk dat ze 6 a 7 kittens draagt. Als zij haar taak als mama vervuld heeft, wordt zij verenigd met haar halfzus Milana bij mijn ex van cattery Squiddy's Mayhem. Een verhuizing tijdens een zwangerschap is not done. Vandaar dat ik de verzorging van de baby's nog op mij neem wat ik heeeel erg vind NOT :-)

Op 23 juli hebben ik helaas ook plotseling afscheid moeten nemen van mijn prachtige poes Fey. Zij staat nu op de 'Phantoms' pagina. Alles is te lezen op de persoonlijke pagina van Fey.

Ik hoop dat je genoten hebt van mijn lange Phantom-verhaal :-) Monique